vineri, 8 ianuarie 2016

« EU NU CRED CA IMI MAI POT PERMITE SA ASTEPT » !


   Am primit de la un coleg, specialist in finante,salarii,pensii, etc urmatoarele :

  Citind conceptia Casei de pensii a M.Ap.N. cu privire la stabilirea, recalcularea si actualizarea pensiilor militare am retrait sentimentele din anii 2000 - 2002.

   ATUNCI cei din compartimentele metodologice ale Directiilor financiare (din M.Ap, M.A.I) au introdus impozitarea ajutorelor cuvenite la trecerea in rezerva.

   ACUM vor sa introduca prevederile art.108 sub incidenta art. 30 din Legea 223/2015 asa cum au fost modificate prin OUG 57/2015.

   ATUNCI am castigat in instanta restituirea sumelor retinute abuziv dupa un proces care a durat peste 2(doi) ani.

   ACUM, pentru a castiga, imi trebuie cel putin 4 (patru) ani ( doi pana imi parvine decizia de recalculare si cel putin doi pentru instantele de judecata) iar eu nu cred ca imi mai pot permite.

   De aceea am intocmit argumentatia anexata ..., sa ajunga la persoane cu putere de decizie din Directiile financiare si Casele sectoriale de pensii din cele trei institutii (M.Ap.N., M.A.I., S.R.I.) inainte de a se emite normele de aplicare a Legii 223/2015.

   Observa, te rog, ca nu apelez la nulitatea efectelor OUG 57/2015 deoarece stiu ca CINE POATE face ce vrea !

               Cu respect
                          Col.(rz.) ec. Gh.T




CONSIDERATII
I. Prevederile Legii 223/2015 asa cum arata dupa modificarile “operate” de art. 40/ OUG nr.57/2015 cu referire la cuantumul pensiei militare de stat:

“Art. 29 – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determina in procente din baza de calcul,astfel:

a)militarii, politistii si functionarii publici cu statut special,cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la implinirea varstei prevazuta de lege, de pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul prevazuta la art. 28;

b)pentru fiecare an care depaseste vechimea prevazuta la lit. a), la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul prevazuta la art. 28.

    (2)De pensie de serviciu beneficiaza si militarii, politistii si functionarii publici cu statul special, in conditiile legii , cu o vechime cumulata de pana la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevazuta la art. 28 penru fiecare an care lipseste din aceasta vechime.”
    Pentru ca exista militari,politisti si functionari publici cu statut special care au desfasurat activitate,intreaga cariera, numai in zone de operatii (la fiecare an se mai adauga unul) s-ar ajuge (ca exemplu) la o vechime cumulata de 65 de ani ceea ce ar insemna un plus de 40 de ani peste cei 25 prevazuti la lit.a) si ar rezulta :

-procente prevazute de lit.a)……...65%
-procente rezultate din aplicarea lit.b)….40%

   Total procente aplicabile la baza de calcul….105% (inainte de modificare ar fi fost 120%).
Modificarea art.30 din lege :
   “Art.30 - Pensia stabilita , recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi nu poate fi mai mare decat 85% din baza de calcul prevazuta la art. 28.”
II. Se intelege mai mult dacat clar ca limita de 85% se refera la pensia in sine (DE BAZA) asa cum in baza de calcul se includ doar drepturile banesti cuvenite functiei de baza.

Mai mult, daca plafonul de 85% s-ar fi referit si la alte sume , atunci cuprinsul art. 30 ar fi fost inclus dupa acele prevederi primind alta numerotare !!!!!

III. “Art. 108 – Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special CARE AU PLATIT contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acorda un spor de :

a) 3% pentru o vechime a contributiei intre 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contributiei intre 15 – 25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contributiei de peste 25 ani.”

In forma initiala (Legea 223/2015) articolul 108 cuprindea o precizare:

“ Art. 108. – Militarii, politistii si functionarii cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat beneficiaza de un spor procentual la cuantumul pensieistabilite in conditiile …. “
IV. a) Guvernul a considerat ca sporul acordat se obtine prin aplicarea procentelor asupra cuantumului pensiei si nu asupra bazei de calcul.Se subintelege deoarece in cuprinsul art. 29, la lit.b) este folosita expresia “ la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul…” lucru care se putea realiza si in cuprinsul art. 108 , daca se dorea.

Art.108 ar fi sunat cam asa:

“Art. 108 –(1) Miliarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special care au platit contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget la stabiliea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare li se adauga:

a) 3% pentru o vechime a contributiei intre 5 – 15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contributiei intre 15 – 25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contributiei de peste 25 ani.

(2)Procentele sunt din baza de calcul prevazuta la at.28 si se supun limitarilor prevazute de art. 30.”

b) Revin si asupra argumentarii de la finalul punctului II precizand ca daca guvernul ar fi dorit includerea acestui spor in plafonul de 85% o facea foarte simplu prin introducerea textului art. 30 dupa art.108 (cu alta numerotare).

c) MAI MULT :

-dreptul la pensie militara se naste ca efect al unui raport de serviciu intre militari (..) si stat,

-dreptul la sporul de pensie se naste ca efect al unui raport financiar. Militarii au platit contributiile in scopul acumularii si sporirii veniturilor viitoare.

d) Definitia cuvantului spor (3.aspectul economic):

Crestere,marire , majorare; adaos, supliment. Concretizat in ceea ce reprezinta O CRESTERE, O MARIRE, UN ADAOS.Prin urmare expresia “se acorda un spor” se refera la cresterea pensiei militare cu acele procente.

In speranta ca dubiile vor fi inlaturate


Al dumneavoastra

Col.(rz) ec. T.GHE.

4 comentarii:

  1. Ce se intampla daca nu depun cele doua cereri pentru recalculare (la CMZ si la CSP) ? Se recalculeaza din oficiu sau nu ? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Cirnu, blogul acesta nu se ocupa de problema recalcularii pensiilor militare. Pentru acest lucru sunt structuri abilitate si nu dorim sa ne interferam cu acestea, mai ales ca pentru moment lucrurile sunt neclare. Ne pare rau ca nu va putem ajuta. Blogul acesta are obiectivul unirii pensionarilor militari intr-o singura formula asociativa, care sa le garanteze statutul, sa opreasca batjocura si sa apere ONOAREA SI DEMNITATEA MILITARA.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Domnule Moraru, articolele publicate sunt semnate, iar autorii acestora isi asuma cele scrise. Despre ce surse vorbiti?

      Ștergere