sâmbătă, 13 februarie 2016

SIBIU - vineri, 12 februarie 2016

Intalnirea delegatiei MApN

cu rezervistii din Sibiu, Fagaras si imprejurimi

 Intalnirea cu rezervistii din garnizoana Sibiu a echipei  conduse de catre unul din loctiitorii Sefului SMG – dl. contraamiral Dumistracel, timisa de ... nu se stie cine si in scopuri cam neclare, (cel putin  la prima vedere)  s-a desfasurat dupa plan, La Cercul Militar Sibiu, in data de 11.02.2016, ora 16.00.
  Primele aprecieri care se impun, dupa desfasurarea acestei activitati,  pot fi cele ce le voi prezenta in continuare. Atmosfera ce a caracterizat desfasurarea intalnirii a fost in general  civilizata, fara incidente. Spun “in general civilizata” pentru ca au existat doua incidente : astfel, un dl. comandor (parasutist, am inteles) al carui nume si rol in aceasta activitate nu ne-au fost dezvaluite, a incercat, timid e adevarat, sa blocheze interventia mea in cadrul intalnirii, pe motiv ca as expune prea multe aspecte si nu ar putea si alti rezervisti sa isi exprime punctul de vedere, iar comisia nu ar mai putea  sa dea raspunsuri la problemele ridicate. Am “inchis” incidentul cerand dlui comandor sa consulte colegii din sala daca pot continua interventia sau nu. Rezervistii prezenti au reactionat prompt cerand sa fiu lasat sa vorbesc. Nu cred ca echipa venita de la Bucuresti poate afirma  ca si-a indeplinit misiunea, deoarece: nu a reusit sa convinga rezervistii adunati in sala despre necesitatea si efectele benefice ale  emiterii art. 40 din OUG nr. 57/2015. Au fost invocate doua motive: primul  ar fi ca era nevoie de o definire clara a veniturilor care urmau sa constituie baza de calcul a pensiilor militare si al doilea, in stransa legatura cu primul, ne-a fost dezvaluit tot de dl. col.Radut Florentin, reprezentantul Casei Sectoriale de Pensii (CPS) a MApN -pensiile erau prea mari! Nici un cuvant insa despre celelalte modificari aduse Legii  nr. 223/2015! Acestea au fost trecute  oarecum “pe furis” la etcaetera, de domnul col. Radut! Nu e greu de inteles insa care a fost motivul real al acestora! A reusit insa, cred eu, prin vocea aceluiasi domn col. Radut, sa inlature orice dubiu asupra initiatorului modificarilor aduse prin OUG la Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015. Din moment ce, referindu-se la faptul ca, in textul initial al legii, nu erau definite clar veniturile care urmau sa constituie baza de calcul a pensiilor militare, si ca urmare pensiile erau prea mari, a folosit  sintagma “am intervenit si am…” , cred  ca este clar cui a apartinut initiativa modificarii Legii nr. 223/2015! De asemenea, nu au existat raspunsuri la problemele cu caracter general  ridicate de subsemnatul si de presedintele  Filialei Sibiu a ANCMRR - dl. col.(r)Parean Ioan, si din cate am sesizat, nici la intrebarile punctuale, de interes individual sau de grup restrans, formulate de cei inca cinci  colegi care au luat cuvantul.
Ba, as putea spune, dl. contraamiral Dumistracel a incercat sa discrediteze interventia subsemnatului ! Prin faptul ca, in momentul in care colegii din sala au cerut comisiei  sa preia documentul pe care erau inserate problemele ridicate in discurs,  domnia sa a spus ca nu este nevoie, deoarce are documentul de la Craiova. Adica, vezi Doamne, as fi copiat  documentul prezentat de colegii de la Craiova in intalnirea similara desfasurata acolo. Aceasta atitudine a d-lui contraamiral, consider eu, a constituit al doilea incident. Inchis si acesta prin interventia vicepresedintelui Filialei 1 Sibiu a SCMD - dl. col.(r) Buteanu, care a atras atentia ca documentul a fost intocmit in cadrul filialei noastre, fara a copia cele prezentate de colegii de la  Craiova. Iar daca dl. contraamiral are senzatia ca documentul nostru seamana cu cel de la Craiova, trebuie sa se inteleaga ca ne preocupa aceleasi probleme. Si, cu atat mai mult, ar trebui sa le ia in seama! Pentru a respecta pe deplin adevarul ,  trebuie sa spun ca am preluat din cele prezentate de catre dl. col.(r) Neacsu Marin si publicate pe Internet, baza legala si cateva aprecieri prezentate cu privire la contributia la pensia suplimentara. Nu cred insa ca cele optsprezece randuri  preluate din cele  PUBLICATE de dl col.(r) Neacsu, din care treisprezece contin texte de acte normative, au avut darul sa justifice aprecierea facuta de dl contraamiral. De altfel domina sa, dupa  interventia dlui col (r) Buteanu, a spus ca nu a avut intentia sa afirme ca documentul este plagiat, dar ca problemele prezentate in interventia mea si cele prezentate la Craiova sunt asemantoare. Documentul care contine problemele prezentate de mine a fost preluat de comisie. Probabil ca isi va gasi un glorios sfarsit la cosul de gunoi sau … cine stie unde !
 Adunarea s-a incheiat intr-o modalitate oarecum neobisnuita pentru adunarile militarilor activi sau in rezerva: colegii nostri rezervisti  au inceput sa paraseasca sala, iar membrii comisiei au inceput sa aiba discutii individuale cu unii dintre colegii nostri care doreau unele lamuriri in chestiuni personale.
  Concluzia despre care  eu cred  ca se poate impune este aceea ca, in ciuda slide-urilor  frumos colorate despre procedurile pe care trebuie sa le urmam pentru recalcularea pensiilor noastre  (chiar de acum, inainte de clarificarea in Parlament a situatiei OUG nr. 57/2015, inainte de aparitia Normelor de aplicarea a Legii nr. 223/2015), despre soldele noastre, si  in ciuda informatiilor abil strecurate despre propunerile pe care CPS si MApN le fac parlamentarilor  pentru modificarea OUG nr. 57/2015, vezi Doamne in favoarea noastra, comisia a venit, a stat si a plecat cam degeaba prin Sibiu! Nu ne-au spus nimic ce nu stiam, nu s-au  angajat sa faca nimic . Poate doar au cules informatii!!!
Adresez pe aceasta cale multumiri colegilor rezervisti, membri ai SCMD din garnizoanele SIBIU si FAGARAS care au participat la aceasta activitate! Si care au ajutat in acest fel  comisia sa nu plece din Sibiu cu o imagine deformata asupra opiniilor si atitudinii noastre cu privire la modificarile aduse Legii nr. 223/2015, cu largul concurs al MApN  si al CPS, prin OUG nr. 57/2015!
 Daca doriti sa vedeti  un punctaj cu problemele ridicate de vicepresedintele SCMD coordonator pentru Zona Centru, presedintele Filialei 1 Sibiu, puteti accesa acest link.
 Mai pregatim si inregistrarea audio –video a activitatii.

     Vicepresedinte coordonator  Zona Centru
     Presedintele Filialei 1 Sibiu
     Col.(r)Tudosie Stefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu